Beneficjenci Sportowej Akademii Veolii na start

29 październik 2015

Beneficjenci Sportowej Akademii Veolii na start!

Znamy beneficjentów VII edycji Sportowej Akademii Veolii. Kapituły, które obradowały w Warszawie, Łodzi, Poznaniu, Chrzanowie i Tarnowskich Górach, spośród licznych zgłoszeń wybrały 21 utalentowanych sportowców, którzy przez najbliższy rok będą beneficjentami programu.

W ramach Sportowej Akademii Veolii wybrani przez Kapituły młodzi zawodnicy będą mieli możliwość udziału w szkoleniach, które pomogą im w kształtowaniu kariery. Ponadto otrzymają wsparcie stypendialne.

– Bardzo mnie cieszy to, że wielu młodych ludzi nie tylko odnosi sukcesy sportowe, ale także umiejętnie łączy je z nauką, odnosząc bardzo dobre rezultaty w obu tych dziedzinach. Ideą programu Sportowa Akademia Veolii jest przekazanie młodym zawodnikom wiedzy, dzięki której będą mogli nie tylko lepiej pokierować swoimi karierami sportowymi, ale także zaplanować przyszłość – powiedziała Iwona Krzyżowska, zastępca dyrektora komunikacji Veolii Energii Polska S.A.

Zgłoszenia do programu napływały z klubów i związków sportowych, wydziałów sportu oraz od samych zawodników. Ostatecznego wyboru beneficjentów w Warszawie, Łodzi, Poznaniu, Tarnowskich Górach i Chrzanowie dokonały kapituły złożone z przedstawicieli urzędów poszczególnych miast, mediów lokalnych oraz organizatorów – Veolii i Havas Sports & Entertainment.

Wśród beneficjentów VII edycji Sportowej Akademii Veolii jest pięcioro pływaków, troje lekkoatletów, po dwoje wioślarzy, kajakarzy, szermierzy i skoczków do wody, a także strzelczyni, kolarka, akrobata, karateka i triathlonista.

Oficjalna inauguracja VII edycji Programu odbędzie się 9 listopada 2015 r. podczas uroczystej gali w Centrum Olimpijskim w Warszawie.

Pełna lista beneficjentów VII edycji Sportowej Akademii Veolii:

• Piotr Siemiński – pływanie (UKS Żoliborz Warszawa)
  • Anna Taciak – skoki do wody
  • Julia Januszewska – skoki do wody (UKS „Pałac Młodzieży Syrena” Warszawa)
  • Kamil Damentka – triathlon (UKS G-8 Bielany)
  • Aleksy Boroń – lekkoatletyka (UKS LA Basket Warszawa)
  • Bartłomiej Zbierada – szermierka (Polski Klub Szermierczy Warszawa)

Poznań
  • Jakub Miller – szermierka (KS Warta Poznań)
  • Wiktor Muszyński – pływanie (KS Warta Poznań)
  • Dawid Pieniak – wioślarz (Klub Wioślarski 1904 Poznań)
  • Katarzyna Witczak – strzelectwo sportowe (KS Grunwald Poznań)
  • Michał Suszka – wioślarstwo (KS Posnania-RBW Poznań)

Łódź
  • Zuzanna Dzwonnik – pływanie (UKS SP19 Łódź)
  • Aleksandra Woźniak – kolarstwo (KS Społem Łódź)
  • Michał Cukanow – pływanie (Olimpijczyk Aleksandrów Łódzki)
  • Wiktoria Nieszporek – pływanie (UKS 190 Łódź)

Chrzanów
  • Michał Kosowski – akrobatyka sportowa (UMKS PMOS Chrzanów)
  • Hanna Dzierwa – lekkoatletyka (KS Kościelec Chrzanów)
  • Kacper Chojowski – karate (Chrzanowski Klub Karate Kyokushin)

Tarnowskie Góry
  • Julia Lis – kajakarstwo (UKS Olimpijczyk Nowe Chechło)
  • Aleksandra Krauze – lekkoatletyka (SKS Champion Lasowice – MKS MOS Płomień Sosnowiec)
  • Paweł Czaja – kajakarstwo (UKS Olimpijczyk Nowe Chechło)

Szczegółowe informacje dotyczące Sportowej Akademii Veolii wraz z regulaminem Programu znajdują się na stronie www.sportowaakademiaveolii.pl.

O programie Sportowa Akademia Veolii

Sportowa Akademia Veolii to program edukacyjny, kierowany do  sportowców w wieku 14-18 lat. Istotą Programu jest przygotowanie beneficjentów i absolwentów do świadomego budowania kariery zawodowej oraz przekonanie o zaletach równoczesnego rozwoju edukacyjnego i sportowego. Podczas dwunastomiesięcznej współpracy młodzież otrzymuje cenną dawkę wiedzy z marketingu sportowego, public relations, psychologii sportu, mediów społecznościowych, produkcji telewizyjnej, prawa sportowego, żywienia w sporcie i coachingu zawodowego. Szkolenia dla młodych sportowców prowadzą specjaliści w swoich dziedzinach: psycholodzy, radcy prawni, dziennikarze i realizatorzy telewizyjni pracujący przy transmisjach największych imprez, a także eksperci z agencji Havas Sports & Entertainment.

Program nieprzerwanie trwa już siódmy rok i może pochwalić się ponad 120 absolwentami reprezentującymi różne dyscypliny sportowe, w tym dwoma olimpijczykami. Program jest realizowany w pięciu miastach: Chrzanowie, Łodzi, Poznaniu, Tarnowskich Górach i Warszawie. Został wyróżniony w prestiżowym konkursie SABRE Awards jako jeden z czterech najlepszych projektów CSR na świecie.

Zachęcamy do śledzenia rozwoju programu na stronie www.sportowaakademiaveolii.pl oraz na www.facebook.com/SportowaAkademiaVeolii